Poređenje proizvoda ( od 3 )

Cirkularni polarizacioni filter marke Visico odličnog odnosa cena/kvalitet. U nastavku testa ćemo prikazati kako se ponaša u praksi i da li degradira fotografiju. Kvalitet izrade filtra zaslužuje odličnu ocenu. Filter je testiran na objektivu Nikkor AF-S 18-105 3.5-5.6 VR i sa fotoaparatom Nikon D300.


Osnovna namena polaricionih filtera je skidanje refleksija sa nemetalnih površina kao i jednostavno rečeno "zatamnjivanje neba" zbog čega se bez ovih filtera ne može zamisliti landscape fotografija kao ni fotografija arhitekture.Svoju namenu Visico CPL filtri vrše odlično bez degradacije fotografije i to ćemo pogledati na sledećim primerima:

Fotografija bez filtra:


100% krop:


Fotografija sa filtrom,maksimalan efekat polarizacije:


100% krop:


Slede primeri uklananja refleksija:

Fotografija bez filtra:


Fotografija sa filtrom:


Fotografija bez filtra:


Fotografija sa filtrom:


Sledeća važna stavka po pitanju karakteristika filtera je pojava tzv. flare-a tj. odsjaja na fotografiji u situacijama kada u kadru imamo jak izvor svetla. Visico CPL filtar se dobro pokazuje u praksi,flare koji se javlja u odnosu na fotografiju bez filtra je neznatan. Sledeći primer je veoma teška situacija,jak izvor svetla na ivici kadra,situacija koja je u praksi veoma retka,ali će odlično pokazati da CPL filter prečnika 67mm neznatno uzrokuje dodatni flare:

Fotografija bez filtra:


Fotografija sa filtrom:


Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović