Poređenje proizvoda ( od 3 )

B+W UV filter 77mm MRC


UV filter vrhunskog kvaliteta poznatog proizvođača Schneider-Kreuznach. Primena UV filtera se odnosi kako na fizičku zaštitu prednjeg stakla objektiva tako i na zaštitu od štetnih UV zraka. Pred nama na testu je MRC verzija UV filtra, sa višestrukim premazima koji omogućavaju vrhunske rezultate po pitanju odsustva odsjaja i "duhova" na fotografijama. Filter je veoma kvalitetne izrade u skladu sa poznatim standardnima ovog Nemačkog proizvođača. Uz filter dobijamo plastičnu kutijicu.


Filter je izuteno kvalitetno izrađen bez ikakvih naznaka klimanja stakla u metalnom prstenu.


Sledi provera karakteristika filtra. Za početak ćemo proveriti da li filter utiče na oštrinu slike kao i na koloritet. Za test je korišten fotoaparat Nikon D700 i objektiv Tamron 19-35/3.5-4.5.

Test kadar:


100% krop bez filtra:


100% krop sa B+W UV MRC filtrom:


Uočavamo da ne postoji nikakva degradacija slike.

Sledeći primer će pokazati da na ultra širokom uglu (19mm full-frame format) nema vinjetiranja u uglovima pri korišćenju B+W UV MRC filtra:

fotografija bez filtra:


fotografija sa filtrom:


Sledeći primer se odnosi na pojavu "ghostinga" odnosno "duhova" oko izvora svetla srednje jačine. Za test kadar smo iskoristili enterijer sa veštačkom rasvetom.

Primer bez filtra:


Primer sa filtrom (drugačiji koloritet na fotografiji potiče od promenljive boje koju daju reflektori u prostoru):


100% krop izvora svetla (bez filtra):


100% krop izvora svetla (sa filtrom):


Kao što možemo videti ne postoji nikakva degradacija slike oko izvora svetla kao ni pojava flare-a (odsjaja na fotografiji) na fotografiji sa filtrom u odnosu na fotografiju bez filtra.

Za kraj testa ćemo proveriti kako se filter ponaša u situacijama sa veoma jakim izvorom svetla u uglu kadra kao i sa više tačkastih izvora svetla u kadru:

primer bez filtra:


primer sa filtrom:


Kao što možemo videti tačkasti izvori svetla u kadru ne predstavljaju problem, a takođe ni jak izvor svetla u uglu kadra. Količina flare-a tj. odsjaja koji potiču od izvora svetla je identična onoj koju objektiv proizvodi bez filtra i to je fantastičan rezultat. Višestruki premazi na filtru su na ovom primeru pokazali svoju svhu.

Zaključak:

B+W UV MRC filter je vrhunski proizvod koji zaslužuje da se nađe na objektivima profesionalaca. Odlična izrada i rezultati u praksi opravdavaju nešto višu cenu. UV filter bez ijedne mane.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović