Poređenje proizvoda ( od 3 )

Phottix makro prstenovi,verzija za Nikon sistem sa autofokusom


Kvalitetni makro prstenovi za Nikon sistem. Izrađeni od metala sa kontaktima i autofokusom. Zahvaljujući udaljivanju objektiva od senzora ostvarujemo izoštravanje na manjoj udaljenosti od objekta fotografisanja i veće uvećanje.U kompletu dobijamo tri prstena 12,20 i 36mm:


Prstenove možemo koristiti ili pojedinačno ili u kombinacijama. U skladu sa time svaki prsten sa obe strane ima bajonet,za montiranje na telo fotoaparata i montiranje objektiva:


U kompletu dobijamo i poklopce za prstenove:


Objektivi koji imaju prsten blendu moraju biti zaključani na najmanjoj blendi kao uostalom i kada ih koristimo bez makro prstenova:


Ponašanje u praksi:

Kao što smo spomenuli makro prstenove možemo koristiti u proizvoljnim kombinacijama. Sledi tabela u kojoj ćemo videti sve parametre za 50mm objektiv pri fokusu postavljenom na beskonačno i na 0,5 m. Parametri generalno važe za sve 50mm objektive,ali u zavisnosti od modela mogu neznatno varirati. U uputstvu za makro prstenove nalaze se formule uz pomoć kojih možemo izračunati uvećanje,faktor ekspozicije i polje pokrivenosti za bilo koji objektiv.

Pri korišćenju makro prstenova dolazi do neizbežnog gubitka svetla a sistem merenja kod svih TTL fotoaparata kompenzuje gubitak i izračunava pravilnu ekspoziciju.


Slede konkretni primeri na kojima ćemo videti kako se u praksi menja uvećanje. Korišten je fotoaparat Nikon D700 i objektiv Nikkor 50/1.8 sa maksimalnim uvećanjem od 1:6,6 pri minimalnoj fokusnoj distanci od 45cm.

Fotografija bez makro prstenova:


12mm prsten:


20mm prsten:


36mm prsten:


12 + 20 + 36mm:


Dakle kao što vidimo uz pomoć makro prstenova od svakog objektiva možemo dobiti makro sposobnosti. Najbolje rezultate dobijamo od objektiva fiksne žižne daljine koji zbog najvećeg optičkog kvaliteta daju najveću količinu detalja. Autofokus kod makro fotografisanja ne igra previše bitnu ulogu ybog veoma male radne distance i plitkog polja dubinske oštrine zahvaljujuci čemu lako ručno izoštravamo. Od velike koristi su kontakti na makro prstenovima koji nam omogućavaju da blendu kontrolišemo sa fotoaparata zahvaljujući čemu nije potrebno imati objektiv sa prstenom za podešavanje otvora blende.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović