Poređenje proizvoda ( od 3 )

Velbon Sherpa 5430D


Karakteristike:

  • Maksimalna visina: 157cm
  • Minimalna visina: 24.9cm
  • Visina sastavljenog stativa: 51cm
  • Težina: 1.633kg
  • Četvorodelne aluminijusmke makro noge prečnika: 26mm
  • Nosivost: 4kg

Sherpa 5430D je jedan od novijih modela stativa od Velbona. Karakteriše ga velika čvrstina i stabilisnost, vrhunski kvalitet izrade. Stativ možemo svrstati u srednju klasu stativa po pitanju nosivosti, deklarisana je maksimalna nosivost od 4kg, dok je maksimalno preporučeno opterećenje 3kg. Visina sklopljenog stativa od svega 51cm omogućena je zahvaljujući četvorodelnim nogama.

Uz stativ dobijamo torbu za nošenje:


Maksimalna visina stativa iznosi 157cm, čvrstina nogara pri ovoj visina je odlična:


Minimalnu visinu od 24.9cm ostvarujemo kada podelimo centralni stub, koji inače možemo i izvući i eventualno koristiti kao mali monopod. Ova visina je idalna za makro fotografisanja, a ball-head glava omogućava lako i brzo nameštanje idealnog ugla fotografisanja:


Stativ je aluminijsku izrade, nogare su četvorodelne sa plastičnim preklopnicima za fiksiranje položaja:


Nogare stativa su veoma čvršto vezano za centralni nosač,a takođe imamo i mogućnost stezanja pomoću navoja ako vremenom dođe do toga da nogare olabave, što je veliki napredak u odnosu na prethodne serije Sherpa stativa:


Ugao nogara menjamo uz pomoć osigurača, tako što ga prvo gurnemo u krajnji položaj a zatim nogaru primaknemo čime ostvaruje najveći ugao potreban za makro fotografisanje:


Nogare, dakle, možemo postaviti u tri ugla; vraćanjem nogare iz najšireg položaja osigurač se automatski pomera:


Visina centralnog stuba fiksiramo navojem:


Glava koju dobijamo uz 5430D stativ nosi oznaku QHD-53D. U pitanju kuglasta glava (ball-head) sa jednim navojem za fiksiranje položaja. Njena prednost je brzo nameštanje položaja fotoaparata i njegovo fiksiranje u jednom potezu.






Otpuštanjem navoja fotoaparat možemo postaviti praktično pod kojim uglom potrebnim za fotografisanje:


Pločica za montiranje fotoaparata se lako skida otpuštanjem osigrača, a pri montiranju fotoaparata potrebno je samo da ga pritisnemo u ležište i nakon toga dodatno zategnemo osigurač:


Glava ima integrisane libele što je za pohvalu:


Glavu stativa je moguće demontirati radi eventualnog korišćenja neke druge glave foto ili video glave:


Velbon Sherpa 5430D je stativ koji će biti i više nego odlučan svim naprednim amaterima i većini profesionalaca. Za svoju cenu praktično nema nedostataka, ipak treba napomenuti da ako želite na stativu da koristite neku težu kombinaciju sa tele objektivom, Velbon nudi i glave još većih nosivosti.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović