Poređenje proizvoda ( od 3 )

Visico VE300 Plus Softbox-Kišobran Kit

VE300 Plus serija je bazirana na poznatoj VE seriji i donosi novost u vidu integrisanog risivera radio okidača i mogućnosti opcione kupovine radio transmitera za okidanje ove serije blic glava.

U kompletu dobijamo:

 • dve blic glave snage 300Ws
 • dva stativa Visico LS-8008K
 • softbox dimenzija 90x60cm
 • kišobran crno/beli 85cm UB-002
 • reflektor "šolja" SF-610
 • dve pilot lampe snage 150W
 • po dva naponska i sync kabla


Komplet se nalazi u standardnoj Visico torbi za rasvetu koja poseduje točkiće, pojas za nošenje preko ramena kao i poseban otvor za izvlačenje stativa:

Dizajn blic glava je jednak kao kod prethodne VE300 serije, neznatno su manje od serije VC i VC HH Plus sa moderno dizajniranim kontrolnim panelom.Blic glavu na stativ montiramo uz pomoć nosača na kojem se nalaze ručka za podešavanje nagiba i nosač kišobrana. Ručka za podešavanje nagiba se ponaša tako da kada se povuče u pravcu "od blic glave" u jednu stranu ima prazan hod pa samim time pri stezanju i optuštanju zgloba ne moramo je vrtiti čitav krug.

Osigurač bajonetaSa prednje strane ispod zaštitnog poklopca se nalazi blic lampa i grlo za modeling lampu snage 150W:

U kompletu dobijamo standardni reflektor SF-610:

Foto ćelija:Stativi koji dolaze u kompletu su odličnog kvaliteta potpomognuti vazdušnim amortizerom da pri spuštanju dok je montirana blic glava ne dođe do naglog pada. Maksimalna visina je 242.5cm. Ipak treba napomenuti da nisu dovoljne čvrstine za u potpunosti stabilno nošenje znatno većih softbox-ova od onih koji idu u paketu. Minimalna visina stativa je 73cm, težina 1,59 kg,a deklarisano maksimalno opterećenje 3kg.

Softbox koji dobijamo u kompletu je dimenzija 60x90cm:Kišobran iz kompleta je crno-beli prečnika 85cm:

Tehničke karakteristike:

 • Izlazna snaga: 300Ws
 • Vodeći broj blic glave: 60 (za osetljivost iso100, udaljenost 2m, exp. 1/60s, reflektor SF-610)
 • Integrisani radio risiver frekvencije: 2.4GHz
 • Halogena modeling lampa: 150W
 • Vreme punjenja: 0.8~1.9s
 • Vreme trajanja bljeska: 1/800~1/1200s
 • Temperatura svetla: 5600K +/- 200K
 • Preciznost bljeska: +/- 0.02EV
 • Dimenzije: 30x12.5x12.5 cm
 • Težina: 2 kg

Načini na koje možemo okidati blic glave serije VE 300 Plus su uz pomoć:

 • foto ćelije
 • integrisanog radio risivera i opcionog transmitera Visico VC-816TX
 • nezavisnog radio trigera
 • sync kabla
 • test dugmeta

Snagu podešavamo uz pomoć tastera sa strelicama i možemo je podešavati između vrednosti 1.0 i 6.0 u koracima od 0.1, razlika između celobrojnih vrednosti je tačno jedna blenda:

snaga na displeju ekvivalent
   
6.0 1/1
5.0 1/2
4.0 1/4
3.0 1/8
2.0 1/16
1.0 1/32


Isti odnos važi i za podešavanje snage modeling lampe.

Blic glave VE300 Plus ugrađeno samopražnjenje tako da nakon smanjenja snage nije potrebno ručno pražnjenje pritiskom test dugmeta, već blic glava sama isprazni kondenzatore i odmah je spremna za novo okidanje manjom snagom od prethodne.

Foto ćeliju je moguće uključiti/isključiti kao i programirati tako da ili automatski prepoznaje broj predbleskova ili tako da joj se kaže na kojem blesku sa komander blica (1-7) da okine blic glavu. Takođe moguće je programirati i vremenski okvir (između 1 i 5 sekundi) kada će blic glava okinuti samo ako se svi predbleskovi i glavni blesak sa komander blica dese u tom vremenskom intervalu. Zatim, moguće je programirati i minimalno vreme između predbleskova.

Foto ćeliju aktiviramo pritiskom na slave dugme pri čemu se upali LED indikator;

Za podešavanje broja predbleskova držimo slave dugme pritisnuto 4 sekunde dok se na displeju ne pojavi oznak Cx (x može biti od 1 do 7). C0 je mod u kojem blic glava automatski prepoznaje i memoriše broj predbleskova. Koristeći strelice na kontrolnom panelu možemo ručno podesiti broj predbleskova od C1 do C7.

Da bismo podesili vremenski okvir u kojem treba da se dese svi predbleskovi i glavni blesak držimo slave dugme pritisnuti 8 sekundi. Koristeći strelice na kontrolnom displeju podešavamo vremenski okvir između 1 sekunde (t1) i 5 sekundi (t5).

Dok se nalazimo u modu za podešavanje vremenskog okviru (tx) pritisnemo još jednom slave dugme čime ulazimo u mod za podešavanje minimalnog vremena između prebleskova b1 - b9 pri čemu svaka vrednost odgovara vremenskom intervalu od 2 ms. Dakle moguće je postaviti interval između 2ms i 18ms.

Što se tiče okidanja uz pomoć integrisanog radio prijemnika blic glave je moguće postaviti u jedan od 16 kanala i jednu od 4 grupe. Podešavanje vršimo tako što dok smo u Cx modu pritisnemo slave dugme jednom čime ulazimo u Fx mod gde podešavamo kanale od F0 do FF (što predstavlja F16 tj. 16. kanal). Za vreme dok se nalazimo u Fx modu pritisnemo slave dugme čime ulazimo u Gx mod za podešavanje grupa. Blic glave u okviru istog kanala moguće je postaviti u jednu od 4 grupe - Ga, Gb, Gc i Gd. Da bismo koristili ovu mogućnost potrebno je da dokupimo daljinski kontroler Visico VC-801TX dok je za postavljanje blic glava u jedan od 16 kanala dovoljan i Visico VC-816TX transmiter.

Da bismo se vratili u osnovni meni držimo pritisnuto slave dugme 2 sekunde ili sačekamo 15 sekundi i blic glava se automatski vrati u osnovni meni.Sledi provera karakteristika svetla blic glave VE300 Plus:

U sledećem grafikonu je prikazana promena temperature svetla u odnosu na postavljenu snagu blic glave. Kao i kod prethodnih serija Visico blic glava rezultat je odličan:Po pitanju konzistencije temperature svetla i ova serija ima odličan rezultat - na 10 ekspozicija pri snazi od 1/4 odstupanja među snimcima su minimalna:Sledi test sinhronizacije blic glave pri okidanju na tri različita načina:

1.Uz pomoć integrisane foto ćelije i eksternog blica na fotoaparatu u M modu
2.
Radio okidač Yongnuo yn-622c
3.
Integrisani radio risiver i transmiter Visico VC-801TXVidimo da je maksimalna sinhronizacija 1/200s a integrisani Visico radio sistem okidanja praktično ne zaostaje za yn-622c okidačem i integrisanom foto ćelijom sve do eskpozicije od 1/200s kada se vidi neznatna razlika u donjem delu slike.

Vreme punjenja pri različitim snagama je prikazano na sledećem video klipu:Zaključak testa:

Visico VE300 Plus serija blic glava donosi napredak u odnosu na prethodnu VE300 seriju u vidu integrisanog radio prijemnika. Kupovinog transmitera Visico VC816-TX dobijamo jeftiniji način okidanja blic glava uz pomoć sistema radio okidača nego da kupujemo nezavisne radio okidače. Ostale karakteristike blic glava su na nivou prethodnih serija i kvaliteta na koji nas je Visico navikao.

Tekst i fotografije: Mladen Mitrinović

Video gallery